Arkadaşlar, bu konudaki gelişmeleri basından takip ediyoruz.
Biz ne dersek diyelim hükümet bildiğini okur mu diyeceğiz , yoksa stadımız mevcut yerinde ( veya AKM arazisinde) kalsın deyip bu konuda kamuoyu oluşturulması için çaba mı göstereceğiz.
Arkadaşlar, bu konudaki gelişmeleri basından takip ediyoruz.
Biz ne dersek diyelim hükümet bildiğini okur mu diyeceğiz , yoksa stadımız mevcut yerinde ( veya AKM arazisinde) kalsın deyip bu konuda kamuoyu oluşturulması için çaba mı göstereceğiz.
son haberler yeni stadın eskişehir yolu üzerine ümitköy'ün karşısına yapılacağı şeklinde... metro hattı da stadın yakınından geçecekmiş.
3 ihtimal var.
1. ihtimal başkanımız ilhan cavcav'ın önerdiği gibi stadın da içinde yer aldığı büyük bir spor tesisinin akm arazisine yapılması. ben başkanın bu fikrine yürekten katılıyorum. ankara sporu için en doğru karar bu olur. bir şehirdeki spor tesisi, en fakirinden en zenginine herkesin en kolay biçimde ulaşacağı yerde olmalıdır. akm arazisi tam da böyle bir yerde.
2. ihtimal stadın eskişehir yolu üzerine yapılması. yani stadın şehrin tam merkezinden, herkese eşit uzaklıkta olan bölgesinden alınıp, şehrin bir bölgesine taşınması... ben bu fikre çok fazla katılmasam da, stadın yanından metro hattı geçecek olması ve bu nedenle ulaşımının nispeten kolaylaşacak olmasından dolayı, bu ihtimali birinci ihtimal kadar mantıklı bulmasam da şahsen kabul ediyorum.
3. ihtimal (ki bence en kötü ihtimal) 19 mayıs stadının yıkılarak stadın aynı bölgede yapılması. stadın yeri uygun olsa da, 19 mayıs'ın büyüklüğünün ankara'nın spor ihtiyacını karşılayacak yeterlilikte olmadığını düşünüyorum. ayrıca, stadın yıkılması ve yerine yeni stadın yapılması sürecinde (ki bu süre en az 2-3 yıldır) ankara'da süper lig müsabakasına ev sahipliği yapabilecek tek stat olan Yenikent'te oynamak zorunda kalacağız. Gençlerbirliği'nin 2-3 yıl boyunca yenikent'de oynaması demek, mevcut taraftarın tamamına yakınının kaybedilmesi, maçları takip etmek isteyenlerin büyük bir eziyetle karşı karşıya kalması demek olacaktır.
kısacası, gönlümden geçen akm arazisi, umarım oraya yapılır... 19 mayıs'ın yıkılıp aynı bölgede yenisinin yapılması fikrine ise tamamen karşıyım.
Yeni stadı Eskişehir yoluna yapsınlar sonra o bitince şimdiki stadın yerine 15-20 bin kişik sadece futbol oynama amaçlı bir stad yapsınlar maçlar burda oynansın. Eskişehir yolundaki stad milli maç, tören, konser gibi amçlarla kullanılabilir.
19 Mayısa yapıalcak 15-20 bin kişilik stad futbol maçları için yeterli olur. Bu stad da Gençlerbirliğine 49 yıllığına kiralanır.
bence yeni stad ta ulusta olmalı.
19 mayısı yıkmalarına gerek yok.
emniyet/migrostan tren garına kadar olan bölgedeki boşluklara 4 stad sığar.
bu konuda kamuoyu oluşturmak için birşeyler yapılmalı.
eğer amaç istanbulda son dönemde yapıldığı üzere daha yüksek gelir grubundan-sorun çıkartmadan maç izleyen bir tribün tesis etmekse bu muhalefetimiz işe yaramayacaktır. ancak tamamiyle bilgisizlikten ve ankara futbolundan uzaklıktan kaynaklıysa işe yarayabilir.
ha illa eskişehir yolu diyorlarsa versinler ostimi bize. inşa edelim kale arkalarını ufak masrafla, güzelleştirelim stadı, oynayalım kendi 10 bin kişilik stadımızda. benim için en ideal olanı bu.
Ben hiç Ulus'a rahat gittiğimi hatırlamıyorum Tamam Ümitköy'de merkezi değil, ulaşımı çok kolay demiyorum, demem de yıllardır ulaşımından sıkıntı çekmiş biri olarak. Değerler bir yana, eğer ulaşım konusunda değerlendireceksek yeni stadın yerini artık Ankara'nın merkezi ulaşım açısından kolaydır diye bir gerçeklik kalmadı. Zira tüm toplu taşıma araçlarının güzergahının "merkeze" akması bir kriter değil benim için son 20 yıldır.
Ama dediğim gibi sadece merkezilik üzerinden değerlendiriyorum bunu. Demek istediğim sadece metro olduktan sonra, otobüs dolmuş değil, metro olduktan sonra Ankara dediğin zaten bir avuç kalıyor. Ha metro sistemi doğru hatlarla tamamlansın, Çayyolu-Ümitköy'den de tek vasıtayla rahat ulaşayım ben o stada, amenna.
Ayrıca "şehir dışında" olmasına ya da büyük bir stad,spor kompleksi inşa edilmesine ben çok da soğuk bakmıyorum açıkcası, kulağımı çok tırmalamıyor. Bilakis bir çok katkısının olacağını düşünüyorum.
Katiliyorum. Cayyolu cevresine stadin yapilmasi, Genclerbirligi'nin, diger bolgelerdeki taraftarini da kaybetmeden, Kuzey-Londra Arsenal, dogu Londra-West Ham ornegine benzer bir bolgesel bag kurmasina kapi acacaktir. Bu bolgenin sosyolojik yapisi, Genclerbirligi'nin temsil ettigi degerler sistemi ile birebir uyumlu oldugundan, Cayyolu'nun 10 yil icerisinde gercek manada Genclerbirligi'nin evi olabilecegine, bunun da kulubun bizim uzerine titredigimiz kimligini kurumsallastirmakta buyuk faydalar saglayacagina inaniyorum. Benim kafamdaki merchandise satan, stadina ailelerin geldigi, futbol sevgisinin herkesin mutlu olacagi bir haftasonu eglencesine eslik ettigi bir tribun yapisina haiz, insanlarin stadinda yenilebilir yerlerde yemek yiyerek vakit gecirdigi, cocugunu gezdirdigi, modern-kurumsal Genclerbirligi imaji ile Umitkoy cevresinde cok buyuk olmayan modern bir futbol kompleksi fikri birebir ortusuyor...
Ulus cevresine istediginiz kadar modern stad yapin, bolgenin kozmopolit yapisinin ve adeta semtin ruhuna islemis "eskiliginin", Genclerbirligi vizyonunu ileri tasiyacak bir ortamin olusturulmasina engel teskil edecegi gorusundeyim. Ayrica su da unutulmamali ki, Ulus herkese yakin denmekle birlikte (ki sehrin degisen yapisi itibariyle bu onermenin dogrulugu da tartisilir) artik buyuk olcude kimsenin oturmadigi, is yeri agirlikli bir semt. Kisacasi kimseye ait degil, hicbir kimlige sahip degil, kimsenin sahiplendigi ve benimsedigi bir bolge de degil.. Burada tek sorun ulasim olarak one cikiyor. Eger dogru duzgun bir meto agi soz verilidigi gibi olusturulursa Umitkoy'e ulasim, Ulus'dan daha zor olmaz.
Ancak bence de asil mesele bu surec icerisinde bir sekilde 19 Mayis'da kalmanin yolunu bulabilmek. Genclerbirligi, birkac senedir hem taraftar-hem sempatizan sayisi anlaminda hizla yukari dogru ivmelenmekte. Fakat bu gozle gorulur trend, henuz her ne sartta olursa olsun Genclerbirligi'nin yaninda olacak hatri sayilir bir kitle olusturabilecek kadar kurumsallasmis, kalici hale gelmis degil. Tam bu asamada bizi Yenikent'e surerlerse, bu kitle erir ve hersey basa doner.. En buyuk meselemiz bunun onune gecmek olmali derim!
ben o arenanın neden yapı yaklaşma mesafesine dayandığını anlamamıştım zaten.
daha doğrusu 10 bin kişinin bir anda boşalacağı böylesine özellikli bir yapıyı yola yaklaşma mesafesine dayayıp hiçbir sirkülasyon alanı bırakmadığına göre i. melih gökçeğin geriye kalan alanda bir başka tasarımı olduğu kanaatine varmıştım.
arenaya taksiyle bile ulaşamıyorsun. maç saatinda önüne yanaşıp, paranı ödeyip, üstünü alacak kadar zamanın yok.. aynı şekilde maç bitiminde daracık bir kapıdan mevcut haliyle bırakılmış yine daracık bir yaya kaldırımına çıkıyorsun. bir panik anında felakete davetiye..
bu durum gene bizi bu binadan geriye kalan alanda bir başka düzenlemenin düşünüldüğü konusunda haklı çıkaracak doğrultuda seyrediyor. olsun biz gene dile getirmeye devam edelim..
şehrin simgesi ve meydanı olmayan tek başkentte, tarihi çevresi ve yeşil kuşakla birlikte yer alması ile bu ayıbınıda ortadan kaldıracak stad yerinin ankara'nın her yerinden kolay ulaşılabilir bir konumda olması kaçınılmazdır.
tabi burada evime yürüyüş mesafesinde olsun değilde, yer seçiminde bütün ankaralıların tek vesayitle ulaşabileceği ulus semti öne çıkyor. şehrin simgesi olsun istiyorsak eğer..
bütün demir yollarının kesiştiği ankara garına ve havaş duraklarına yakınlığı düşünüldüğnde ise; değil ankara ülkenin her ilinden tek vesayitle gelinebilecek konumda.. neredeyse..
üstelik gökçeğinde iştahını kabartacak nitelikte şehrin göbeğinde kalmış nispeten boş bir adada yer almaktadır. sırf bu yüzden bu alan üzerindeki tasarruflar ertelenmeli ve orası ankaralılara geri verilmelidir.
işte benim önerim bu adada sadece stadımız yer alsın geriye kalan bütün binalar (ankara arena ve atatürk kapalı spor salonu, dış sahalar, federasyon binası, tenis kulübü, yüme havuzu ve çevik kuvvet spor salonu da dahil) kaldırılsın diye başlıyor. -sadece kore şehitleri anıtı kalabilir- hem manevi değeri çok büyük, hem stada çok uzak hemde diagonalde duruyor ve biraz sonra anlatacaklarımıza engel teşkil etmiyor.
stad gibi özellikli bir yapıyı asla ve asla çevresinden ayrı düşünemeyiz..
bütün stadlar ve genelde ise bütün yapılar taştan ve demirden oluşan soğuk kitlelerdir. onlara nitelik kazandıran, onları yaşatan coşkulu kullanıcıları olması gerekir.
sadece maç günlerinde değil, haftanın diğer günlerinde de ankaralılara hizmet verecek ve ankaranın en büyük eksiği olan bir meydan düzenlemesi ile birlikte dizayn edilmelidir..
doğuda istanbul yolu, batıda ulaştırma bulvarı, kuzeyde kazım karabekir cad., güneyde ise istasyon caddesi ile sınırlanan bu ideal büyüklükteki adada stad tek başına yer almalıdır..
abide niteliğinde yer alması isteniyorsa dikdörtgenin uzun kenarlarında yer alan otoparkları geçince rekreasyon alanlarında tek katlı, stadla yarışmayacak yapı yüksekliğine sahip eğlence, dinlence, yiyecek ve alış-veriş dükkanları yer alabilir.
kazım karabekir cd. istasyon cd. nin teşkil ettiği dikdörtgenin uzun kenarlarında stada en uzak, yola yakın tasarlama ile otopark ihtiyacı çözülür ki; salt bu özelliğiyle bile şehrin göbeğinde ama trafik sorunu çözülmüş olmasıyla dünyadaki örneklerinden ayrılır..
bu uzun otoparkların arasından ve diğer iki kenarda yer alan rekreasyon alanların ortasından olmak üzere 4 koldan en az 30m. genişlikte stada yaya yaklaşım yolları düzenlenebilecek alanımızda mevcuttur.. ki; kolkola girmiş taraftarlar bu geniş yollardan girerek marşlarıyla, şarkılarıyla orayı şölen alanına çevirebilsin.. tabi bu alana girmeden önce otoparkı geçince ve diğer iki kenarda yer alan rekreasyon alanlarını geçer geçmez bilet kontrolünün tamamlanması, stada kadar olan uzun yolda taraftarların bir başına bırakılmasıyla stadın düğün yeri olması sağlanacağını unutmayalım.. bunlar önemli. hem bu sayede stadın çok çabuk dolması insanların kuyrukta bekletilmesi gibi ilkel uygulamalarda sona erecektir..
ilk duyana abartılı gelecek kadar büyük bir alana sahip bu adanın önemli maçlarda çok yoğun bir insan sirkülasyonuna olduğu kadar yangın, deprem, biber gazı gibi herhangi bir panik anında stadın kolayca boşalmasınıda sağlayacak imkanı verecektir.
üstelik bu gibi istenmeyen durumlarda yapı hızla terkedilebilecek ve alanın boş ve büyük olmasıyla yakın çevresinde bile güvenli toplanma bölgeleride oluşturulabilecektir.. bu son söylediğim güvenlik, otoparkçılar, dükkan çalışanları ve diğer çalışanlarla birlikte en az 40 bin kişinin yer aldığı alanlarda yapılacak elzem şeyler.. olmazsa olmaz..
böyle bakıldığında ise meydanı olmayan bir başkentin hakkı olması gereken spor, dinlence, eğlence, meydan olarak karşımıza gelen, başkentin göbeğinde yer alan bu kadar değerli bir arsayı stada ayırmak lazım..
otoparkları ve rekreasyon alanlarını çıkınca geriye kalan çok geniş bir alanda tek başına bütün ihtişamıyla yükselecek stadımız ancak o zaman bir mabed olur.. mısır piramitleri örneği..
böylece hem biz hemde şehrimiz kazanır. aksi takdirde bende istiyorum evime yakın olmasını, maçtan 15 dak. önce çıkıp yürüyerek maçıma gitmeyi ama şehrimizin tümünü düşündüğümüzde vede madem yapıyoruz başkentin göbeğinde yer almasına rağmen ulaşımı, güvenliği, trafiği ve dolup-boşalması çözülmüş dünyada tek örneğini yapalım dediğimizde şimdiki yerinden başka yer yok gibi görünüyor..
Konu MehmetGUNER tarafından (25-May-2013 Saat 12:48 ) değiştirilmiştir. Sebep: yazıya renk vermeyide öğrendik..
Arkadaşlar
Konunun yeri değil biliyorum ama çok önemli olduğu için bunu yazıyorum .Benim ikazımla klasspor 19 mayıs stadının aynı yere yapılması için imza kamyanyası başlattı.Bu kampanya çok önemli ve zamanda fazla yok amaç 1 milyon imza .Stadın kent dışına yapılması demek hem Ag nün hemde GB nin ekmeğini çalmak demektir.Zaten potansiyeli az olan Ankara takımlarımızın daha da ufalması demek olacaktır.Henüz vakit varken bu imza kamyanyasına destek verelim.Stat 19 mayısın olduğu yere yapılsın.Ben kemdim imza desteği verdim.Sizlerden de bekliyoruz.Ankara da yaşayan yada yaşamayan Ankaralıyım diyen herkes kampanyaya destek versin.Kazanan biz olacağız.Destek vermezseniz Ankara kaybedecek.
Konu Abreg Çelem tarafından (30-Jan-2014 Saat 10:15 ) değiştirilmiştir. Sebep: Mesaj Teknik-Taktik başlığından buraya taşınmıştır... a|c
Melih Efendi şimdi de Eryaman'a 40.000 kişilik stadyum lafı çıkardı!
Ayrıntılı bilgisi olanlar paylaşırsa bahtiyar oluruz...
Bence de bu işin en doğrusu 19 Mayıs spor kompleksinin tamamen sil baştan tasarlanması ve yeni stadyumun yine buraya yapılmasıdır. Ama o konuda en büyük endişe stad bir defa yıkıldıktan sonra bu projenin yılan hikayesine dönmesi ve bizim uzun süre Yenikent'e çakılı kalma ihtimalimiz! Ama bana sanki o geniş arazide mevcut stadı yıkmadan (ya da mesela en fazla maraton tribününü yıkarak) yeni stadyum inşaatına başlanabilirmiş gibi geliyor; bu konuyu Alkaralar Mimarlık-Müyendizlik Tesisları şefi Mehmet Güner'e sormak lazım...
Ve tabii, nasıl yapılırsa yapılsın yeni stad sadece bize ait 15000-20000 kişilik bir stad olmalı.
a|c
Kalpağımı alır giderim...
Yeni yapılacak stat kesinlikle 19 mayısın olduğu yere yapılmalıdır.Eryamana stat yapmak demeğin tecümesi maçlara gelmeyin hem Ankaragücü hem de Gençlerbirliği bir kasaba takımına dönüşsün demektir.Siz Ankara dasınız bir heyet Melih Gökçek e gitmeli ve stat Eryaman yada 19 mayıs ın olmadığı herhangi bir yere yapılırsa bizden sana oy çıkmayacak demeliler.Sadece gb liler değil Ankaragüçlülerde birleşmeliler.Ve hatta heyette Gb başkanı,Ankaragücü başkanı yöneticileri ve taraftarlarda olmalı.Henüz vakit varke derhal adım atılmalıdır.Benden uyarması.
19 mayıs yıkılınca maçlar nerde oynanır?Bu sorunun cevabi çok basit:Cebeci stadını az bi düzenlemeyle cebecide geçici süre oynanır.Stadı eryamana yapan adama oy verme,geleceğini karaltma.
Tanıl Bora'nın eline sağlık. Statların yıkılması konusunu doğru bir noktadan gören düşüncelerini kısacık bir gazete köşesinde kendine has üslubuyla çok net bir biçimde dile getirmiş. Tribün United grubunun hazırlamakta olduğu broşür taslağının da görüntüsü var.
http://www.radikal.com.tr/yazarlar/t...nirken-1179588
Paylaş