Yabancı oyuncu sınırlaması işi iyice karıştı.

Önce Gençlerbirliği'nin resmî görüşü (= Tek Adam'ın düşüncesi):

Federasyonun yabancı sınırlaması kararında değişikliğe gitmemesine Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav da tepki gösterdi.

17 kulübün, yabancı kuralının değişmesini istediğini hatırlatan Cavcav, karardan dolayı üzüntü duyduğunu belirtip sözlerine şöyle devam etti: “Demirören, bu konuda geri adım atmayacaklarını açıkladı. Bundan sonra bu kararı değiştirecek federasyonu bulacağız. Bu kararla, Türk futbolunun gelişmesi mümkün değil. Türk futbolunun ileriye gitmesi 15-16 yaşındaki çocuklarla olacak iş değil. Alınan bu karar seyirciye, kulüplerin hasılatlarına ve yayıncı kuruluşun gelirlerine tesir eder. Bunları düşünmeyen bir yönetim var.”
Ve bugün çıkan haber:

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'in, yabancı sınırlamasıyla ilgili olası bir değişiklik için 18 kulübün de onayını istemesine Spor Toto Süper Lig ekiplerinden olumlu yaklaşan da değişikliğe karşı çıkan da var.
Yabancı statüsü değişikliğine ilişkin Fenerbahçe, konuyu Tahkim Kurulu'na götüreceğini bildirirken, Galatasaray, kulüplerin görüşünün alınmadığını, Beşiktaş ise statünün "5+3+0" şeklinde değiştirilmesini istedi.

Trabzonspor, konunun yönetim kurulunda görüşüleceğini, Sivasspor ve Kayseri temsilcileri ise değişikliğe destek vereceklerini açıkladı.

Demirören'in açıklamasına ilişkin Spor Toto Süper Lig ekiplerinin görüşleri şöyle:

- Fenerbahçe
Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Abdullah Kiğılı, sarı-lacivertli kulübün, gelecek sezon yabancı oyuncu kontenjanı konusunda önceden duyurulanın dışında değişiklik olması durumunda Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu'na itiraz edeceğini söyledi.

Yabancı konusundaki düşüncelerini daha önce paylaştıklarını hatırlatan Kiğılı, "Yabancı konusunda bu sene '6+0+4', önümüzdeki sezon '5+0+3' olacağı şeklinde karar alındı. Biz de buna göre planlarımızı yaptık. Bunun dışında hiçbir hareketi kabul etmemiz mümkün değil" diye konuştu.

- Galatasaray
Galatasaray Kulübü Basın Sözcüsü Şükrü Ergün, Demirören'in açıklamalarını mantıklı bulmadıklarını belirterek, "O zaman 18 kulübün 17'si veya 16'sı onay verir de 1-2 tanesi 'hayır' derse ne olacak. Bir kulüp istemezse bu sistem değişemeyecek mi?" dedi.

Ergün, TFF'nin bu uygulamayı başlatırken kulüplerle fikir alışverişinde bulunmadığını da savunarak, "Bu uygulamayı yürürlüğe koyarken 18 kulübün onayı mı vardı? O zaman 18 kulüpten yazılı onay mı aldılar ki şimdi böyle bir şart koyuyorlar? Bunu anlamak mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.

- Beşiktaş
Beşiktaş Kulübü Asbaşkanı Deniz Atalay ise siyah-beyazlı kulübün yabancı sınırlaması ile ilgili tavrının net olduğunu söyledi.

Transfer edilen veya edilmesi muhtemel yabancı futbolcuların tribünde oturmasına karşı olduklarını dile getiren Atalay, yabancı futbolcu statüsünün "5+3+0" şeklinde değiştirilmesini uygun bulduklarını belirtti.

Sahada 5, kulübede 3 futbolcu bulundurabilecek şekilde bir düzenlemenin yapılması gerektiğini kaydeden Atalay, "Yani "5+0+3" yerine "5+3+0" olması gerektiği kanaatindeyiz. Mesela, 'sahada 5 yerine 6, kulübede 3 yerine 2 oyuncu olsun' denirse de itiraz etmeyiz" şeklinde görüş belirtti.

- Sivasspor
Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz, Demirören'in, açıklamalarına ilişkin, "Bizim arzu ettiğimiz yönde, böyle bir karar alınırsa, biz buna 'evet' der ve imza veririz" dedi.

Otyakmaz, ligdeki yabancı futbolcu sınırlaması nedeniyle tribünde oturan futbolcudan hiçbir şekilde faydalanamadıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Statü değişikliklerinin gerçekleşebilmesi için önceki transfer dönemlerinde bir karar alınması lazımdı. Bu konularda görüşmek için toplandığımızda bazı şahıslar kendi özel meselelerini bu toplantılara taşıyıp bütünlüğü, düzeni bozduklarından bu konular tartışmaya açılamadı. Bizim düşüncemiz bu sene 6+2+2 olmasıydı. Önümüzdeki sene yine 8 tane olacaksa en azından birkaç tanesinin yedek kulübesinde olması yönünde. Bu yönde bir karar alınırsa, biz buna evet der ve imza veririz."

- Kasımpaşa
Kasımpaşa Kulübü Başkan Vekili Hasan Hilmi Öksüz, yabancı oyuncu kontenjanın değişmesi için Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'in yaptığı açıklamayı samimi bulmadığını söyledi.

Yabancı oyuncu kontenjanıyla ilgili karar alınırken bütün kulüplerin görüşüne başvurulmadığını savunan Öksüz, şunları kaydetti:

"Federasyon başkanı '18 kulüp ortak karar alırsa bu konuda değişiklik yapılabilir' diyor. Ben samimi olduğuna inanmıyorum. Bu karar alınırken 18 kulübün onayını almadan yaptılar. Tahkim Kurulu da sizin atadığınız bir kurul, kararlarınızı sizin atadığınız kurullar neden uygulamasın? 17 kulüp bu kararın değişmesini istiyor. Sadece Fenerbahçe'nin istemediği belirtiliyor. Fenerbahçe'nin görüşünün de sezon sonunda değişeceğini düşünüyorum."

Hasan Hilmi Öksüz, yabancı sınırlamasıyla ilgili kararın değişmesi gerektiğini vurgulayarak, "Yerli futbolcuların fiyatlarının hangi meblağlara geldiğini görüyor ve yaşıyoruz. Anadolu kulüpleri büyük sorunlar yaşayacak. Türk futbolu için hayırlı bir durum değil" diye konuştu.

- Trabzonspor
Trabzonspor Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Yakup Aslan, kulüp yönetim kurulunun konuyla ilgili açıklama yapacağını bildirdi.

- Akhisar Belediyespor
Akhisar Belediyespor Başkanı Hüseyin Eryüksel, ligde uygulanan yabancı statüsünün devamından yana olduklarını bildirdi.

Eryüksel, Türkiye'nin geçmişte Dünya Kupası'nda 3. olduğunu hatırlatarek, "Yabancı oyuncu sayısını sınırlayarak, yerli oyuncuların daha da yıldızlaşacağına inanıyoruz. Avrupa kupalarında yabancı sınırlaması yok. Bu nedenle Avrupa'da mücadele eden takımlarımız tercih etmeleri halinde istedikleri kadar yabancı oyuncudan Avrupa'da istifade edebilecekle. 6+0+4 uygulamasının devamını istiyoruz" diye konuştu.

- Kardemir Karabükspor
Kardemir Karabükspor Basın Sözcüsü Ahmet Gölbek, "6+0+4" yabancı futbolcu kuralında değişliği desteklediklerini ifade etti.

Gölbek, "Daha önce Kulüpler Birliği toplantısında bir takım hariç diğer kulüpler bu konuya sıcak bakmıştı. Federasyonun yapacağı bir düzenlemenin arkasında oluruz. Diğer takımlar gibi biz de bu kuralın değişmesini istiyoruz" dedi.

- Gençlerbirliği
Gençlerbirliği kulübü Başkanı İlhan Cavcav, yabancı statüsünün öncelikle Kulüpler Birliği Vakfın'nda görüşülmesi gerektiğini belirterek, "Kulüpler Birliği'nde çoğunluğun aldığı kararı da TFF uygulamalı" diye konuştu.

Uygulanan statünün daha önce kulüplere sorulmadığını, bu sefer buna neden gerek duyulduğunu da bu nedenle anlamadığını dile getiren İlhan Cavcav, "17 kulüp bir karar aldı, bir kulüp istemedi bu durumda imza için 17 kulüp o kulübün kapısınında mı yatacak? TFF bu konuda Kulüpler Birliği'nde çoğunluğun alacağı kararı uygulamalıdır" şeklinde görüş bildirdi.

- Eskişehirspor
Eskişehirspor Kulübü Başkanı Mesut Hoşcan, Süper Lig'de mücadele eden takımların yöneticilerini kısa sürede Kulüpler Birliği Vakfı'da bir araya geleceğini kaydetti.

Herkesin aynı kararı almasının mümün olmadığını vurgulayan Hoşcan, "Kulüpler Birliği'nden bir toplantı yapıp ortak kararımızı TFF'ye birdireceğiz. Toplantının ardından bir karar çıkacaktır. Bu kararı da açıklayacağız" dedi.

- Antalyaspor
Medical Park Antalyaspor Başkanı Gültekin Gencer, yabancı oyuncu sınırlamasında herhangi bir değişikliğe gidilmesini tasvip etmediklerini, bu yönde bir karara imza atmayacaklarını açıkladı.

- Gaziantepspor
Gaziantepspor Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Saliha Kübra Kabaali, "Evrensel bir müsabaka olan futbolda cins ve sayıya dayalı bir sınırlandırmayı futbolun ruhuna aykırı buluyoruz" dedi.

Kabaali, yaptığı açıklamada, Avrupa ve büyük liglere bakıldığında yabancı oyuncunun sayıyla değil kriterle disiplin altına alındığını kaydetti.

- Rizespor
Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, yabancı sınırlaması konusunda bütün takımların sıkıntı yaşadığını buna köklü bir çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi.

Mevcut sistemin zarar verdiğini kaydeden Çalımbay, 18 kulübün net bir karar vermesinin daha uygun olacağını ifade etti.

-Torku Konyaspor
Torku Konyaspor Başkanı Ahmet Şan, mevcut durumun değiştirilmesi için daha önce Kulüpler Birliği'ne imza verdiklerini söyledi.

Taleplerinin, en azından yabancıların iki tanesinin yedek kulübesinde bulunması gerektiği yönünde olduğunu belirten Şan, gerekirse yeniden imza verebileceklerini söyledi.

- Kayserispor
Kayserispor Basın Sözcüsü Oğuz Ortaköylüoğlu, 6+0+4 yabancı futbolcu kuralında değişikliği desteklediklerini söyledi.

Ortaköylüoğlu, futbolcunun pasaportuna göre değil yeteneğine göre değer kazanması gerektiğini, kuralın geniş katılımlı bir mutabakat sonucunda değişmesini desteklediklerini kaydetti.

- Kayseri Erciyesspor
Kayseri Erciyesspor Basın Sözcüsü Kaan Savruk da "6+0+4"te değişliği desteklediklerini söyledi.

Kuralın değiştirilmesi gerektiğini başından beri söylediklerini hatırlatan Savruk, "Kadromuzdaki maaşını ödediğimiz futbolcuları sınırlama olmadan oynatmayı istiyoruz" diye konuştu.