"passolig kartı" konusunda yeterince bilgi sahibi miyiz? konuyla ilgili düzenleyici hiçbir şey görmüş değilim. edindiğim bilgiler ya kulaktan dolma ya da kulüp sitesinin reklam kokan yazısından geliyor. bu konuda bir köşe yazısı yazıldı ama yazan arkadaş da benden çok şey bilmeden yazmış. bir düzenlemeye tepki koyacaksak öncelikle yeterli bilgiye ulaşmamız lazım. aşağıda resmi gazetede e bilet ile ilgili yayımlanan yönetmelik var. vakit buldukça okumaya çalışacağım, paylaşıyorum. bu konuyla ilgisi olan maddeyi aşağıya yazdım. yönetmeliğin spor kulüplerinin sorumluluğunu anlatan 12. maddesinin e fıkrası aynen şöyle diyor:

http://www.resmigazete.gov.tr/main.a...2/20121222.htm

spor kulüplerinin görev ve sorumlulukları
madde 12/e: e) Futbol dalında en üst lig ile bir altındaki ligde müsabakalara girişi sağlayacak biletleri, Türkiye Futbol Federasyonun merkezi elektronik biletleme sistemi üzerinden oluşturmak, bilet satın almak isteyen kişiler için üzerinde adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve fotoğrafı olan bir elektronik kart oluşturmak; kişinin yabancı olması halinde kart üzerinde uyruğu olduğu devletin adı ile Türkiye’ye giriş yaptığı pasaportun seri numarasını kaydetmek; bilet satışlarını kişilere özgü elektronik kart üzerinden yapmak; spor müsabakalarına kişilerin adlarına düzenlenen elektronik kart ile girişlerini gerçekleştirmek ve bu amaçla kurulacak sistemlerin giderlerini karşılamak, elektronik bilgi bankasından yapılan sorgulamada haklarında seyirden yasaklanma tedbiri bulunduğu tespit edilenlere bilet satışı yapmamak.


bu madde kulüpleri bir kimlik-bilet uygulaması yapmaya zorluyor. buna hiçbir lafım yok. yönetmeliğin çıkmasından sonra altyapı çalışmaları için kulüplere bir süre verilmiştir. bu süre sona eriyor sanırım, konu bu...

şimdi buraya kadar yapılacak bir şey yok. ( ilgili yönetmeliğin ne kadar gerekli olduğu tartışılır. ben tartışırım. tribünde yıllardır kimlerle ve nelerle mücadele ettiğimiz ortada. ) yönetmelik hazırlanmış, resmi gazetede yayımlanmış. ama asıl piçlik buradan sonra dönüyor. passolig uygulaması devreye giriyor.passolig nedir arkadaş, nedir? bena zorla sattıkları bir kart. üstelik 12/e'yi de karşılamıyor. şu haliyle eksik. üzerinde kişinin resmi yok çünkü passolig denen uygulama, ilgili yönetmeliği kullanarak endüstriyel bir kazanım elde etme çabasından başka bir şey değil. web sitesine girdiğinizde, bir kredi kartı reklam sitesi görüyorsunuz.

yani bu yönetmeliğe kızarız ya da kızmayız, yönetmeliği ve "kimlik-bilet" olayını tartışırız. hatta götürüleri gibi getirileri de var bence... (ama passolig denen şey ( ki hakkında da hala bilgi edinmek zor) tam bir saçmalık gibi görünüyor. şu hsliyle kim düşündüyse allah belasını versin! .)

yönetmelikle ilgili oarak da karşı tepki koyalım ya da koymayalım; her şeyden önce hakkında her şeyi öğrenmemiz lazım. tepki koyarken neyin doğru neyin yanlış olduğunu da tespit etmek önemli. karşılarında her şeyi kabullenen ya da her şeye gözü kapalı karşı olan bir grup olmadığını göstermeliyiz. passolig hakkında biraz daha araştırma yapmamız lazım.