-
ben o arenanın neden yapı yaklaşma mesafesine dayandığını anlamamıştım zaten.
daha doğrusu 10 bin kişinin bir anda boşalacağı böylesine özellikli bir yapıyı yola yaklaşma mesafesine dayayıp hiçbir sirkülasyon alanı bırakmadığına göre i. melih gökçeğin geriye kalan alanda bir başka tasarımı olduğu kanaatine varmıştım.
arenaya taksiyle bile ulaşamıyorsun. maç saatinda önüne yanaşıp, paranı ödeyip, üstünü alacak kadar zamanın yok.. aynı şekilde maç bitiminde daracık bir kapıdan mevcut haliyle bırakılmış yine daracık bir yaya kaldırımına çıkıyorsun. bir panik anında felakete davetiye..
bu durum gene bizi bu binadan geriye kalan alanda bir başka düzenlemenin düşünüldüğü konusunda haklı çıkaracak doğrultuda seyrediyor. olsun biz gene dile getirmeye devam edelim..
şehrin simgesi ve meydanı olmayan tek başkentte, tarihi çevresi ve yeşil kuşakla birlikte yer alması ile bu ayıbınıda ortadan kaldıracak stad yerinin ankara'nın her yerinden kolay ulaşılabilir bir konumda olması kaçınılmazdır.
tabi burada evime yürüyüş mesafesinde olsun değilde, yer seçiminde bütün ankaralıların tek vesayitle ulaşabileceği ulus semti öne çıkyor. şehrin simgesi olsun istiyorsak eğer..
bütün demir yollarının kesiştiği ankara garına ve havaş duraklarına yakınlığı düşünüldüğnde ise; değil ankara ülkenin her ilinden tek vesayitle gelinebilecek konumda.. neredeyse..
üstelik gökçeğinde iştahını kabartacak nitelikte şehrin göbeğinde kalmış nispeten boş bir adada yer almaktadır. sırf bu yüzden bu alan üzerindeki tasarruflar ertelenmeli ve orası ankaralılara geri verilmelidir.
işte benim önerim bu adada sadece stadımız yer alsın geriye kalan bütün binalar (ankara arena ve atatürk kapalı spor salonu, dış sahalar, federasyon binası, tenis kulübü, yüme havuzu ve çevik kuvvet spor salonu da dahil) kaldırılsın diye başlıyor. -sadece kore şehitleri anıtı kalabilir- hem manevi değeri çok büyük, hem stada çok uzak hemde diagonalde duruyor ve biraz sonra anlatacaklarımıza engel teşkil etmiyor.
stad gibi özellikli bir yapıyı asla ve asla çevresinden ayrı düşünemeyiz..
bütün stadlar ve genelde ise bütün yapılar taştan ve demirden oluşan soğuk kitlelerdir. onlara nitelik kazandıran, onları yaşatan coşkulu kullanıcıları olması gerekir.
sadece maç günlerinde değil, haftanın diğer günlerinde de ankaralılara hizmet verecek ve ankaranın en büyük eksiği olan bir meydan düzenlemesi ile birlikte dizayn edilmelidir..
doğuda istanbul yolu, batıda ulaştırma bulvarı, kuzeyde kazım karabekir cad., güneyde ise istasyon caddesi ile sınırlanan bu ideal büyüklükteki adada stad tek başına yer almalıdır..
abide niteliğinde yer alması isteniyorsa dikdörtgenin uzun kenarlarında yer alan otoparkları geçince rekreasyon alanlarında tek katlı, stadla yarışmayacak yapı yüksekliğine sahip eğlence, dinlence, yiyecek ve alış-veriş dükkanları yer alabilir.
kazım karabekir cd. istasyon cd. nin teşkil ettiği dikdörtgenin uzun kenarlarında stada en uzak, yola yakın tasarlama ile otopark ihtiyacı çözülür ki; salt bu özelliğiyle bile şehrin göbeğinde ama trafik sorunu çözülmüş olmasıyla dünyadaki örneklerinden ayrılır..
bu uzun otoparkların arasından ve diğer iki kenarda yer alan rekreasyon alanların ortasından olmak üzere 4 koldan en az 30m. genişlikte stada yaya yaklaşım yolları düzenlenebilecek alanımızda mevcuttur.. ki; kolkola girmiş taraftarlar bu geniş yollardan girerek marşlarıyla, şarkılarıyla orayı şölen alanına çevirebilsin.. tabi bu alana girmeden önce otoparkı geçince ve diğer iki kenarda yer alan rekreasyon alanlarını geçer geçmez bilet kontrolünün tamamlanması, stada kadar olan uzun yolda taraftarların bir başına bırakılmasıyla stadın düğün yeri olması sağlanacağını unutmayalım.. bunlar önemli. hem bu sayede stadın çok çabuk dolması insanların kuyrukta bekletilmesi gibi ilkel uygulamalarda sona erecektir..
ilk duyana abartılı gelecek kadar büyük bir alana sahip bu adanın önemli maçlarda çok yoğun bir insan sirkülasyonuna olduğu kadar yangın, deprem, biber gazı gibi herhangi bir panik anında stadın kolayca boşalmasınıda sağlayacak imkanı verecektir.
üstelik bu gibi istenmeyen durumlarda yapı hızla terkedilebilecek ve alanın boş ve büyük olmasıyla yakın çevresinde bile güvenli toplanma bölgeleride oluşturulabilecektir.. bu son söylediğim güvenlik, otoparkçılar, dükkan çalışanları ve diğer çalışanlarla birlikte en az 40 bin kişinin yer aldığı alanlarda yapılacak elzem şeyler.. olmazsa olmaz..
böyle bakıldığında ise meydanı olmayan bir başkentin hakkı olması gereken spor, dinlence, eğlence, meydan olarak karşımıza gelen, başkentin göbeğinde yer alan bu kadar değerli bir arsayı stada ayırmak lazım..
otoparkları ve rekreasyon alanlarını çıkınca geriye kalan çok geniş bir alanda tek başına bütün ihtişamıyla yükselecek stadımız ancak o zaman bir mabed olur.. mısır piramitleri örneği..
böylece hem biz hemde şehrimiz kazanır. aksi takdirde bende istiyorum evime yakın olmasını, maçtan 15 dak. önce çıkıp yürüyerek maçıma gitmeyi ama şehrimizin tümünü düşündüğümüzde vede madem yapıyoruz başkentin göbeğinde yer almasına rağmen ulaşımı, güvenliği, trafiği ve dolup-boşalması çözülmüş dünyada tek örneğini yapalım dediğimizde şimdiki yerinden başka yer yok gibi görünüyor..
Konu MehmetGUNER tarafından (25-May-2013 Saat 12:48 ) değiştirilmiştir.
Sebep: yazıya renk vermeyide öğrendik..
Yetkileriniz
- Konu Acma Yetkiniz Yok
- Cevap Yazma Yetkiniz Yok
- Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
- Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
-
Forum Kuralları
Paylaş