Giriş

Orjinalini görmek için tıklayınız : 1988-1989 Sezonundaki Gençlerbirliği-Polatlıspor Maçlarından Bir Fotoğraf



Necdet Özkazancı
21-Mar-2014, 22:19
1988-1989 SEZONUNDA GENÇLERBİRLİĞİ İLE POLATLISPOR ARASINDA OYNANAN İKİ MAÇA İLİŞKİN BİR ANI VE FOTOĞRAFLAR

1988–1989 futbol sezonu… Gençlerbirliği, bir sezon önce oynadığı birinci ligden düşmüş; ikinci lige alışmaya çalışırken, Polatlıspor ise yeni çıktığı Türkiye 2. Ligi (A) Grubunda adeta bir fırtına gibi esiyordu. İlk haftalarda galibiyet üstüne galibiyet almıştı ve açık farkla liderdi. İşte Polatlıspor 24 Eylül 1988 günü açık farkla lider ve çok iddialı geldiği Cebeci Stadı’nda Gençlerbirliği’ne 6—0 yenildi ve bir daha da toparlanamadı. Ertesi hafta kendi sahasında Gaziantepspor’a 3–1 yenilirken, Gaziantepspor'un gollerinden ikisini Ertuğrul Sağlam atıyordu. Ve yenilgiler birbirini izlerken, Polatlıspor da hızla alt sıralara doğru inmeye başladı.

Bu hezimetin rövanşı 26 Şubat 1989 günü Polatlı Şehir Stadı’nda oynandığında Gençlerbirliği lider, Polatlıspor ise düşme hattındaydı. Maç 0–0 bitti ve bu sonuca pek sevinen olmadı.

Sezon sona erdiğinde, en yakın rakibi Orduspor’a 16 puan fark atıp, 76 puan toplayan ve haftalar önce şampiyonluğunu ilan eden Gençlerbirliği rahat bir şekilde birinci lige çıkıyor; son hafta, kendi sahasında Nevşehirspor’u 3–0 yenip 38 puan toplayan ve lig boyunca 39 gol atıp 49 gol yiyen eksi 10 averajlı Polatlıspor kümede kalıyor; kendisi gibi 38 puan toplayan ve 36 gol atıp 46 gol yiyen eksi 10 averajlı Mardinspor ise üçüncü lige düşüyordu. Yani Gençlerbirliği’nden Polatlı’da aldığı bir puan, kendisiyle aynı averaja sahip olan Mardinspor’dan sadece üç gol fazla atmış olan Polatlıspor’un ligde kalmasını sağlıyordu.

319

İşte Polatlı’da oynanan ve 0—0 biten o maçta Polatlıspor’da oynayan Hasan Gülcan, 1980-1981 sezonunda Cavcav'ın Gençlerbirliği'ne transfer ettiği Polatlılı bir futbolcu... Bizim Ogu'nun da akrabasıdır aynı zamanda... Uzun zamandır kopmuştuk ama kendisini iyi tanırdım ve severdim o yıllarda... Futbolunu da beğenirdim. Benden 5-6 yaş küçüktür. Ogu ile yaşıttır. 1980—1981 sezonunda Gençlerbirliği'nde oynadı. Ama kaç maç oynadığını bilmiyorum. Tanıl Bora'nın "Ankara Rüzgârı" kitabında acaba bizim Hasan da var mıdır diye baktım ve buldum. Kitabın 254. sayfasındaki takım fotoğrafında Hasan da var. Oturanlar arasında da soldan üçüncü...

318

Hasan, aslında umut vaat eden çok yetenekli bir futbolcuydu, genç milli takıma da seçilmişti ama Gençlerbirliği ile yolları ayrıldı. Bizim mahallenin takımı Esentepespor'da Kaymakamlık kupası maçlarında oynadı. 3. ve 2. Lig'de mücadele eden Polatlıspor’da ve başka profesyonel takımlarda da forma giydi. Gençlerbirliği’nin eski kaptanlarından Asım Gündüz ile Polatlıspor’da birlikte oynadılar.

Dün Facebook'ta Hasan'ın yüklediği bir fotoğrafa rastladım. "Taşradan Futbol Hikâyeleri" kitabındaki "Futbolun Peşinde" hikâyesinde anlattığım 1988-1989 sezonunda Polatlıspor'un Gençlerbirliği'ne Cebeci'de 6-0 yenildiği maçın Polatlı'daki rövanşı... Tarih: 26 Şubat 1989... Hakem Erman Toroğlu... 0-0 biten o maçta Hasan da Polatlıspor'da oynamıştı. İşte o maçın seremonisinin fotoğrafı... İtfaiye aracı, kum-toprak karışımı sahayı yeni sulamış. Arkada görünen seyircilerin bir kısmı portatif tribündeki Gençlerbirliği taraftarları... Bizim Emre’nin Babası (ve tabii ki Hamdi Nerkiz ile diğer Gençlerliler), Gençlerbirliği taraftarlarının arasında... Ben de onların tam karşısındaki beton tribünde Polatlıspor taraftarlarının arasındaydım.

320

Bu arada, bu fotoğraf sayesinde Hasan ile de görüşme fırsatı bulduk ve futbol dolu o eski güzel günleri andık.

Hey gidi yıllar... Ne de çabuk geçmiş. Tam 25 yıl olmuş. :)

Fotoğrafı saklayan ve Facebook’taki sayfasında paylaşan Hasan kardeşime çok teşekkürler…