Giriş

Orjinalini görmek için tıklayınız : Bir kitap: FUTEBOL - BREZİLYA TARZI YAŞAM



Necdet Özkazancı
12-Feb-2014, 02:21
Bir kitap:
FUTEBOL - BREZİLYA TARZI YAŞAM
Yazarı: Alex Bellos

Alex Bellos’un yazdığı ve Çiğdem Özüer’in dilimize çevirdiği “Futebol-Brezilya Tarzı Yaşam (The Brazilian Way Of Life)” adlı kitap, Literatür Yayıncılık tarafından 2003 yılında yayımlanmış.

Yazar Alex Bellos, 1998 yılında çalıştığı gazetenin Brezilya temsilciliğine getirilmesinden sonra Brezilya futbolu ve toplumu üzerine yaptığı araştırmaları ve söyleşileri bu kitapta toplamış. Dolayısıyla kitabı okurken doğal olarak Brezilya futbolu fonunda Brezilya toplumunu ve kültürünü tanıma olanağı buluyorsunuz. Bence bu yönüyle yalnızca futbolseverlerin değil tüm kitapseverlerin okuyabileceği bir kitap...

1950 Dünya Kupası’nda Brezilya Milli Takımı’nın kalesini koruyan Barbosa’nın dramı, Brezilya’dan Faroe Adaları’ndaki takımlara transfer olan ve bir yandan futbol oynarken bir yandan da balıkçı firmalarında çalışan ve oradaki kızlarla evlenip çoluk çocuğa karışan Brezilyalı futbolcular, futbol çeşitleri, büyüler ve batıl inançlar, yüzlerce kilometre yolculuk yaparak azizlere ve azizelere sunulan adaklar…

Adaklarla ilgili olarak “Kurbağalar ve Mucizeler” bölümünden kısa bir örnek: Kitabın 223. sayfasında, Corinthians taraftarı İtfaiye Çavuşu Maia’nın hiç bitmeyen adakları; kendisine adaklar sunulan Azize Aparecida’nın adaşı olan karısı Maria Aparecida Francuilli’nin de kocası kadar inançlı bir kişi ve futbol fanatiği olmasına karşın Corinthians’ın ezeli rakibi Palmeiras’ı tutması; futbol konusundaki bu çekişmelerinin evliliklerine gölge düşürüp sevgilerini köreltmesi; Çavuş Maia’nın, karısı için “Maalesef ben onun kadın yanına âşık oldum. Palmeiras taraftarı yanına değil,” diye yakınması; 1999 yılında Manchester United, Dünya Kulüpler Şampiyonasında Palmeiras’ı yenince, normalde dindar bir adam ve sorumluluk sahibi bir itfaiyeci olan Çavuş’un sevinçten kendini sokaklara atıp havai fişekler patlatması anlatılıyor. Bu hikâye hoşuma gittiği için 223. sayfanın görüntüsünü burada paylaşmak istedim.

Keyifle okuduğum tam 434 büyük boy sayfadan oluşan bu güzel kitap şu anda İdefix, D&R, Pandora, Hepsiburada gibi kitap satış sitelerinde satışta… Fiyatı da 434 sayfalık kaliteli bir futbol kitabı için oldukça uygun… Örneğin İdefix sitesindeki fiyatı 7,16 lira…

http://www.idefix.com/kitap/futebol-brezilya-tarzi-yasam-alex-bellos/tanim.asp?sid=FRPL2QF5GB1BQ730S6EK

271 272 273

Ozan_Güler
12-Feb-2014, 13:29
Can dostum, gardaşım, sevgili Polates,
sayende mütevazi kütüphanemin önemli bir bölümünü futbol kitapları oluşturur oldu.
Tanıtımını yaptığın 'Futebol - Brezilya Tarzı Yaşam' kitabını da (diğer bir çok kitap gibi) armağan ederek beni ihya ettin.
Sağol Varol

Necdet Özkazancı
13-Feb-2014, 01:44
Can dostum, gardaşım, sevgili Polates,
sayende mütevazi kütüphanemin önemli bir bölümünü futbol kitapları oluşturur oldu.
Tanıtımını yaptığın 'Futebol - Brezilya Tarzı Yaşam' kitabını da (diğer bir çok kitap gibi) armağan ederek beni ihya ettin.
Sağol Varol

Beni mahçup ediyorsun gardaşım. Sen de sağ ol, var ol!

Futbol kitaplarına ayrı bir yakınlığımız var. Ben şahsen, birçok konuyu futbol fonunda okumaktan keyif alıyorum; tıpkı çocukken bazı aşıları şekere damlatılmış olarak çaktırmadan almak gibi bir şey... :)

Abreg Çelem
14-Feb-2014, 09:48
Paylaştığın için teşekkürler Necdet Abi...
Alıntı yaptığın kısma baktım da, bizim tribündeki totemler Brezilyalılar'ın yaptıklarının yanında çok sönük kalıyor sanki. Okuyup geliştirelim biraz kendimizi :)

Necdet Özkazancı
14-Feb-2014, 14:59
Uğur, totem, büyü, adaklar konusunda Brezilyalılardan çok çok gerideyiz Abreg. Tabii bu da maçlarda aldığımız sonuçları ve ligdeki başarımızı olumsuz olarak etkileyen en büyük sebeplerden birisi... Bu soruna bir an önce bir çare bulmamız lazım. Brezilyalılara yetişmek için yapmamız gereken çok şey var daha... Kitabı onun için tanıttım ve 223. sayfayı da bu yüzden paylaştım. Bu konuda belki bizde de bir hareketlenme olur, kim bilir! :)